Asfalt pris – Vad kostar asfaltering?

Många undrar varför det ofta är så dyrt att asfaltera, och varför man kan få så varierande asfalt pris på offerter, beroende på vilken asfaltläggare man frågar.

Exempel på vad som påverkar priset på asfalt

  • Storlek på yta som ska asfalteras
  • Framkörningsavgift, eller etableringsavgift (för maskiner/arbetare)
  • Hur mycket förarbete som gjorts på marken som ska asfalteras
  • Kvalitet på asfalt, hur hög belastning den ska klara (trafik, väder, etc)
  • Typ av asfalt: vilket bindemedel, vilken stenkross, hänger tätt ihop med önskad kvalitet på asfalten

Vad kostar det att asfaltera min garageuppfart?

Med mycket förarbete och fackmannamässigt utfört underlag hamnar du som billigast runt 150kr exkl moms per kvadratmeter asfalt. Behöver du hjälp med förarbetet/markarbetet (schaktning, markavskiljare, bärlager) så räkna med betydligt högre kostnad, upp mot 350kr exkl moms per kvadratmeter asfalt. En högre etableringskostnad kan också komma på tal eftersom det behövs andra/fler maskiner.

Asfalterad garageuppfart, okänt pris på asfalt
En asfalterad garageuppfart, oklart till vilket pris

Vad är etableringskostnad för något?

Etableringskostnad är en s.k. framkörningsavgift eftersom det ofta är flera stora maskiner som behöver köras till platsen, och varje tid spenderad på transport är tid som inte spenderas på att lägga asfalt. Etableringskostnanden är alltid inräknad i offerter/pris på asfalt. Generellt behövs det minst en lastbil med arm som lägger upp asfalt, en handvält och en ångvält. Avgiften för att komma med asfaltmaskinerna beror på företag samt hur långt bort du bor. Oftast kostar det mellan 2500 och 5000kr exkl moms.

Hur får jag lägre etableringskostnad?

Man kan med fördel prata ihop sig med grannar som vill asfaltera sin garageuppfart innan man ber om offert på asfaltering från asfaltläggare i sitt samhälle. Är man flera grannar som vill asfaltera sin garageuppfart kan man be asfaltläggarna planera arbetet så endast en etableringskostnad behöver betalas – och då kan delas på samtliga garageuppfarter.

Jag vill asfaltera själv, asfalt priset är för dyrt!

Visst kan du asfaltera själv, men det krävs noggrant förarbete och kunskap om markens egenskaper och dess olika material. Det krävs även dyra maskiner, som visserligen kan hyras, som är tunga och svåra att använda för en nybörjare. Du kan läsa mer om att asfaltera själv på vår sida om hur man lägger asfalt själv.